30.10.15

Fredagsemlan med äppelkompott

Höstsemla

Här kommer recept på något jag smarrat på hela långa veckan: en höstsemla!

Det var i måndags som jag och Johan hade sånt otroligt sug på att äta något sött. Vi övervägde att köpa godis men njaa kändes lite trist. Så då började jag kolla upp recept på äppelpaj men hittade inte något som kändes rätt och så flikar Johan in att han inte tycker om paj.... ge mig styrka. Så slog det mig; semla så klart! Varför äter man denna underbara bakelse enbart en gång per år? Och varför är inte det på hösten? Semla är en perfekt höstbakelse eftersom den innehåller kardemumma. Fast det räckte inte för mig utan jag ville göra den ännu mer säsongsenlig och rörde därmed ihop en gudomligt god äppelröra att ha i. Taada höstsemlan var född!

Höstsemla

Skåda vilken skönhet! Här kommer receptet:

Till semlorna behöver du:

50g jäst
3 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1,5 dl strösocker
en nypa salt
11-12 dl mjöl
2 msk kardemumma

Till fyllningen behöver du:

Mandelmassa
Vispgrädde
Två svenska höst äpplen (alltså det godaste på denna jord)
Strösocker
Smör
Kanel
Kardemumma
Ingefära

Sen så florsocker att ha på toppen och ägg för pensling innan bullarna åker in i ugnen!

Höstsemla

Baka bullarna såhär:

Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. När degen jäst klart så bakar en ut till bullar i den storlek en själv föredrar! Jag gjorde ganska små för annars anser jag semlor blir liite för mäktiga.

När du rullat ihop till bollar ska de jäsa igen i 45 min. Nu kan du börja förbereda fyllningen!

Skala och kärna ur äpplena. Hacka i små bitar, tänk som om du hackade lök och stek i massa smör. Häll på socker, kanel, kardemumma och ingefära. Smaka av och krydda efter vad du tycker är gott. Jag hade i ganska mycket kanel och så kanske tre nypor ingefära för jag tycker den lite stingiga smaken blir så gott till äpplen. Låt äppelkompotten svalna.

Vispa grädde med lite socker i och riv mandelmassa. 

Nu kan du också sätta på ugnen på 200 grader. När bullarna jäst klart så penslar man dom med lite ägg och tjoffsar in i ugnen i ca 7 min. Låt som svalna, gröp ur lite och börja skapa din underbara semla. Jag hade först i lite mandelmassa, sen ett redigt lager äpple och sist grädde. På med lock, strö över florsockret och ät till du inte kan röra dig! 

Höstsemla Höstsemla

Glad fredag!


10 kommentarer:

  1. Vilken helt fantastisk idé! En höstsemla blir ju som en äppelkaka man kan hålla i handen! Jättefina bilder också. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men verkligen! Tack så himla mycket för dina fina ord, det värmer :)

      Radera
  2. vaaaad.. det där.. *tappar ord* .för gott. för gott <3

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. precis mina ord när jag bet i denna gobit!

      Radera
  4. Jag är inget storälskare av semlor, men den här semlan verkar inte så dum.

    SvaraRadera