10.1.16

Ryttarkaka!

ryttarkaka

Det här alltså. Är så otroligt gott. Vilket jag antar att allt som har socker som huvudingrediens är men tro mig, detta är beroendeframkallande hjärtögon gott! Ryttarkaka åt jag första gången i höstas då min syster bakade och bjöd på när jag var hemma och åt middag. Jag bad självfallet om receptet och här kommer det.

Du behöver till chokladsmeten:
- 175 g smör
- 4 ägg
- 6 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 7 msk kakao
- 2 krm salt
- 1 msk vaniljpulver

Och till toscan:
- 75 g smör
- 2 dl socker
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 100 g mandel (flan eller hacka själv!)
- 100 g kokosflingor

ryttarkakan

Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Sedan för chokladsmeten: smält smöret. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner tillsammans med smöret i äggvispet. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och grädda i ca 12 min. Medan kakan är i ugnen påbörjar du toscan!

smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, sirap, kokos och mandeln. Koka ihop på medeltemperatur  i 7-9 min. När kakan är klar i ugnen så häller du över hela toscan och gräddar i ytterligare 10 min. Klart! Skär upp och ät gärna med lite vispad grädde eller glass. Något syrligt i grädden som lime passar utmärkt till denna väldigt söta och sega gobit.

 Hoppas ni haft en fin helg!


8 kommentarer:

  1. Åh ve, det bara rinner ur munnen när jag ser detta.

    SvaraRadera
  2. dina bakverk alltså.. kan verkligen känna kletigheten och "segheten" i den där.. mmmh.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för fina ord Isa! Denna blev verkligen en höjdare :)

      Radera
  3. Det här var ett helt nytt bakverk för mig, men det låter ju genialiskt att kombinera choklad och tosca som var för sig är bland det godaste som finns. MUMS!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag hade aldrig hört talas om ryttarkaka fören i höstas men har blivit en ny favorit här hemma!

      Radera
  4. Låter HUR gott som helst ju :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan jag lova att den är! Nästa gång ska jag göra en glutenfri variant dock då sambon börjar ana en känslighet, hoppas det blir lika segt och gott :D

      Radera