15.12.15

Saffranskransen eller lusseflätan eller Ernst gåva till mänskligheten

Adventbak

Som utlovat! Världens goaste lussebak. Nu är ju lucia borta och förbi men fjärde advent och julafton kryper sig allt närmare och denna bamse kan mätta hela släkten/bokcirkeln/kompisgänget/arbetsplatsen. Eller räcka fram till påska om en lägger in den i frysen hehe. Här bjuds det inte!

Flätan tipsade en arbetskamrat, Evelina, om då hennes mamma hade bakat den och blivit mäkta nöjd. Receptet är Ernst och jag följde den ganska så exakt till punkt och pricka. Här får ni en länk till det! Men tänkte att jag även skriver ut receptet här. Du kommer behöva till en saffransdeg:

- 150 g smör
- 50 g jäst
- 1,5 dl socker
- 5 dl mjölk
- ca 15 dl vetemjöl (jag använde kanske 13 dl)
- 1 g saffran

Man börjar med att blanda ihop degen på samma vis som de flesta vetedegar. Smälter smöret och smular jästen i en bunke. Sedan häller man i sockret i jästen, vilket var nytt för mig! Rör om tills det blir till en vätska för det blir liksom det, magiskt. Tillsätt sedan mjölken till smöret och värm till fingervarmt. När det är lagom temperatur hälls det ner i jäst/sockret blandningen och tillsätt saffran, salt och mjöl tills det är en skön deg. Jäs i typ en timme!

Adventbak

När degen jäst så den är dubbelt så stor pöser du ut den på ett bord, obs, stort bord. För hela himla degen ska kavalas ut till en enda stor cirkel! Jag älskar det. Innehållet ska vara detta:

- smör, massa.
- mandelmassa
- russin
- ett äpple
- 1 dl socker

Börja med att bred ett riktigt generöst lager smör över hela degen. Strö sedan över finhackat äpple, socker, russin och hyvla sedan över mandelmassa. Med en osthyvel. Ytterligare en grej jag inte gjord tidigare men är så smidigt! Rulla ihop och lyft hela degen (som väger lika mycket som en bebis) på en plåt. Forma till cirkel genom ett kläm ihop ändarna och klipp upp och forma till fläta. En klipper då ovanifrån och viker sedan flikarna varannan åt höger och varannan åt vänster.

Adventbak

Låt jäsa ca 10 min till och sätt på ugnen på 175 grader. Pensla flätan, strö över lite mandel och in i ugnen i 25 min. Ät tills det rinner deg ur öronen på er!

Adventbak Adventbak

5 kommentarer:

  1. Svar: Åh men tack för att du är med och tänker och funderar kring det här - ju fler vi är so pratar om det, desto bättre! Tråkigt att du inte hade mycket julkänsla som liten, men samtidigt kanske du fick med dig ett sundare tänk kring julen än många andra? Måttligt med konsumtion och mer fokus på mys och trevliga känslor! Låter smart att alla köper en present och sen får man dra något! Ah, jag gillar också tanken på upplevelser och ätbara presenter :) Jag önskar också att julen ska förknippas med annat än den största högen julklappar och jag hoppas att vi genom att prata om det såhär kan sprida lite tankar och inspiration kring det hela! Jag har fixat 4 julklappar till folk i min närhet som betyder mycket, men bara en av dem har jag köpt helt ny vilket känns riktigt riktigt bra. Är det julkort ni pysslar ihop? Sånt har vi liksom slutat med helt men jag känner att skicka egna julkort är en mysig tradition man kanske borde återuppta inför nästa år (försent nu) ! Jag tycker i alla fall du tänker helt rätt kring vad julen handlar om och vad du vill ge dina barn, heja!

    SvaraRadera
  2. Men du vad gott det ser ut. Har inte bakat något saffransbröd i år än, kanske, om jag hinner ska jag försöka mig på det här receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan starkt rekommendera denna i fall du får tid att baka! :)

      Radera
  3. Vilken spännande variant med äpplen och russin i! Jag var jättesugen på att baka någon form av lussekatter idag, men jag kom på att jag inte hade någon jäst hemma eller tillgång till bil. Att gå 1,5 mil för att köpa jäst i lanthandeln kändes liiiite overkill, så det fick bli risgrynsgröt istället! =D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha nej den turen för lite jäst låter inte så jätte lockande! Men tusan vad gott med risgrynsgröt. Det slog med precis nu att jag inte ätit det en enda gång :O Brukar vara standard frukost i december! Måste bli ändring på stört.

      Radera